Печките со рамни чинии се убави и практични, но за некои домаќинки тие се вистински кошмар кога станува збор за чистење.
Површината на индукциската плоча е многу чувствителна и лесно може да се изгребе, затоа е важно да се користат специјализирани производи и техники за чистење.
Пред сè, важно е да се избегнуваат груби предмети, тоа значи дека жицата е строго забранета. За полесно чистење на шпоретот откако нешто ќе зоврие, многу производители нудат скапи средства, а ние ви откриваме една мала тајна, која е ултра евтина – sriće!
Користете оцет за чистење
Препорачливо е да го чистите шпоретот со рамна плоча после секоја употреба, бидејќи само така ќе спречите создавање на тврдоглави дамки и изгорени делови од храната кои треба да се изгребат.
При чистење, плочата треба да биде ладна. Прво попрскајте ја целата површина на даската со оцет и оставете ја да отстои 10 минути. Над него додадете сода бикарбона и оставете да почне да пени.
После тоа, поминете преку таблата со чиста и навлажнета крпа од микрофибер и темелно отстранете ги оцетот и сода бикарбоната.
Направете го тоа со чиста и сува крпа од микрофибер. После тоа, вашиот рамен панел ќе изгледа како нов!