Американската амбасада во Киев ги повика сите државјани веднаш да ја напуштат Украина

0

Амбасадата на САД во Киев, предупредувајќи на зголемена можност за руски воени напади врз Украина во наредните денови околу денот на независноста на Украина, повторно ги повика американските граѓани да заминат доколку можат.

„Стејт департментот има информации дека Русија ги засилува напорите да изврши напади врз цивилната инфраструктура и владините објекти на Украина во наредните денови“, соопшти амбасадата во предупредувањето на својата веб-страница.

Амбасадата на САД ги повикува американските граѓани да ја напуштат Украина сега користејќи ги приватно достапните опции за копнен транспорт доколку е безбедно да се направи тоа“, се вели во предупредувањето, повторувајќи ги советите од претходните безбедносни предупредувања.

Киев ги забрани јавните прослави во главниот град по повод годишнината од независноста од советската власт во среда, наведувајќи ја зголемената закана од напад.

Сподели